Strooizout winnen in Europa is een energievretend proces. Strooizout uit Egypte zou een energiezuinig en duurzaam alternatief kunnen zijn.
Doel
Energiewinst behalen door het importeren van zongedroogd strooizout uit Egypte. Onderzoeken welke stappen verschillende partijen in Zeeland moeten doen in dit proces waarbij duurzaamheid centraal staat.
Inhoud
In opdracht van de provincie Zeeland inventariseren Syntens en Hogeschool Zeeland op basis van eco-indicatoren welke verschillende productketens van strooizout er zijn. Ook wordt geïnventariseerd welk strooizout in Nederland en specifiek in Zeeland in gebruik is. Er worden drie levenscyclusanalyses (LCA’s) uitgevoerd: op het nu gebruikte strooizout (steenzout uit Hengelo en mijnzout uit Duitsland) en een nieuw alternatief, zongedroogd strooizout uit Egypte. Het onderzoek gaat over de duurzaamheidaspecten van alle zoutsoorten, de technische aspecten van de inzet van dit zout op de wegen in Zeelland en de economische en logistieke aspecten. Bij het Egyptische zout komen daarnaast specifieke aandachtspunten zoals sociale en ecologische aspecten (biodiversiteit) aan bod. Het gehele leerproces wordt vastgelegd. Verder wordt gewerkt aan het verstevigen van samenwerkingsverbanden tussen provincie, bedrijfsleven en kennisinstellingen op het gebied van strooizout.
Resultaat
Rapport haalbaarheidsonderzoek, laboratoriumproeven; samenwerkingsverbanden.
Projectleider
Dhr Richard van Bremen (provincie Zeeland)
Deelnemers
Provincie Zeeland, Colsen BV, Syntens, Hogeschool Zeeland
Financiering
Provincie Zeeland (Met preventie naar duurzaam ondernemen), Novem, bedrijfsleven
Looptijd
December 2003 – juli 2004
Contactpersoon
Dhr Richard van Bremen (provincie Zeeland)
(0118) 63 19 41
ram.v.bremen@zeeland.nl