Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem
Nieuws
Agenda
Specials
Projecten
Uw sector
Onderwerpen
Over Novem
Subsidies
Publicaties

Introductie
Aanpak
Woningbouw
Utiliteitsbouw
Oplossingen
Projecten
Woningbouw
Utiliteitsbouw
Subsidie
Handhaving
Contact
Zoeken
home  ·  Specials ·  Nieuwbouw en EPN ·  Projecten ·  Woningbouw ·  Rotterdam, Havenbaron
Print deze pagina Stuur pagina door Voeg pagina toe aan favorieten

datum: 08-04-2004 Rol van Novem: EPN
Rotterdam, Havenbaron
      

03053000z2.gif

Havenbaron1.gif

Algemene kenmerken

Opdrachtgever Aanneming-Maatschappij Panargo B.V., Leidschendam
Architect

W.P.P. Kol Architekt BNA en RDM Architecten, Nijmegen

Adviseurs Cauberg-Huijgen Raadgevende Ingenieurs B.V., Rotterdam
Aannemer

Aanneming-Maatschappij Panargo B.V., Leidschendam

Aantal woningen 57 woningen
Meerkosten t.o.v. EPC = 1,0 (VO) 8 %
EPC 0,77

Inleiding

In het oude havengebied, aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam, wordt het project ‘De Havenbaron’ gerealiseerd. De Havenbaron heeft 12 bouwlagen waarvan er drie onder het maaiveld liggen. De 57 appartementen zijn gesitueerd op de 2e t/m de 8e verdieping. Het gebouw in zijn geheel wordt gekenmerkt door het gebruik van veel glas. De EPC van het gebouw is 0.77.

Bouwkundige schil

Havenbaron2.gifDe warmteweerstand Rc van de vloer bedraagt 3.0 m2K/W, van de gevel 3.5 m2K/W en van het dak 4.0 m2K/W. Er is HR++-glas toegepast met een Uraam van 1.5 W/m2K. Veel aandacht is besteed aan de kierdichting. Volgens berekeningen wordt een zeer lage qv;10;kar van 0.343 dm3/s/m2 gehaald.

Installatieconcepten

Een collectieve warmtepomp voorziet de appartementen van warm water ten behoeve van ruimteverwarming en warmtapwater. Een aquiver pompt grondwater uit een diepte van 100 tot 150 meter naar de warmtepomp. Via een collectief leidingensysteem geeft een warmteverdeler warmte af aan de vloerverwarming van de appartementen (Taanvoer maximaal 40˚C). Ook het tapwater wordt door de warmtepomp verwarmd. Het stadsverwarmingsnet zorgt voor verdere opwarming tot 65 a 70 ˚C.

Naast het warmtepompsysteem draagt ook de toepassing van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning bij aan de energiebesparing. Via een warmtewisselaar wordt de warmte uit de afgezogen ventilatielucht overgedragen aan de toevoerlucht. Verder voorkomt een in de warmteterugwinunit ingebouwde bypass dat de warmtewisselaar in de zomermaanden de toevoerlucht verwarmt.

In de zomer kunnen de woningen dankzij het vloerverwarmingssysteem ook enigszins worden gekoeld. Het relatief koele grondwater gaat dan rechtstreeks via een tweede leidingnet naar de vloerverwarming.

Ontwerpoverwegingen

Havenbaron3.gifUitgangspunt was in eerste instantie het niveau van de minimale Bouwbesluiteisen. In een later stadium is uit het oogpunt van een comfortabel en gezond binnenmilieu en energiebesparing gekozen voor het verhogen van warmteweerstanden en toepassing van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Tenslotte werd, in het kader van het in 2000 ondertekende Convenant Warmtepompsystemen, besloten een collectieve warmtepomp toe te passen in combinatie met vloerverwarming.

In het gebouw is 90% van de kostenneutrale maatregelen uit de Tender-maatlat Duurzaam Bouwen doorgevoerd. Voorbeelden van toegepaste dubomaatregelen zijn: 20% puingranulaat in het toeslagmateriaal in het betonnen casco, afdichting naden met EPDM-rubber en PE-band (i.p.v. PUR-schuim) en het isoleren van de rioleringsbuizen in de leidingschacht (beperking geluidsniveau).

03053000z.gifDit project is één van de voorbeeldprojecten die door Novem onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken zijn geïnitieerd om het energiegebruik in Nederland terug te dringen en het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Met deze demonstratieprojecten wil de overheid aantonen dat een energieprestatiecoefficiënt (EPC) van 0,8 of lager nu al zonder buitensporige meerkosten te realiseren is. De verantwoordelijkheid voor het energiebesparingsbeleid in de gebouwde omgeving is vanaf januari 2001 overgegaan van het ministerie van Economische Zaken naar het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De Tender Woningen maakt hiervan onderdeel uit.

 

03053000z1.gif

Meer informatie
Novem 
Ir. L.J.G. Moonen
Postbus 17
6130 AA Sittard
telefoon: (046) 420 23 42/ fax: (046) 452 82 60



Stand van zaken met betrekking tot de normen en eisen
Nieuwsbrief nieuwbouw en epn Mei 2004
Maakt u zelf EPC-berekeningen?
Nieuwsbrief november/ december 2003: Nieuwbouw & EPN
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Novem Praktijkfestival 2003
Cursus wijk- en buurtontwikkeling
MJA Projectinformatie
Kompas Energiebewust Wonen en Werken
Nieuwbouw en EPN
GROEN BELEGGEN EN GROEN FINANCIEREN
Malden, Plan Zonnekant
Utrecht, Kersentuin
Prijsvraag cataloguswoningen, Marine (ontwerp)
Prijsvraag cataloguswoningen, 't Glashuis (ontwerp)
NEO 2004 Subsidies
Subsidieprogramma Ruimtelijke Ordening en Vervoer (RO&V)
Subsidieregeling Duurzame Energie 2004
Subbied: Regeling eenmalige uitkering baggerwerkzaamheden bebouwd gebied
Voorbeeldberekening utiliteitsbouw
Voorbeeldberekening woningbouw
Voorbeeldberekening woningbouw
Voorbeeldberekening woningebouw
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties    Disclaimer

Alle rechten voorbehouden. © Novem