Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > GAVE 2002: GAVe-mail 11
Titel - Nieuws Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

05-12-2002
GAVE 2002: GAVe-mail 11

Novem GAVe-mail [nr. 11]

Dit is het elfde nummer van Novem GAVe-mail in 2002.
Novem GAVe-mail verschijnt op onregelmatige maar wetenswaardige momenten.
Novem GAVe-mail informeert u over klimaatneutrale gasvormige en vloeibare energiedragers en de activiteiten en voortgang van het ketendemonstratieprogramma GAVE. Novem, de Nederlandse organisatie voor energie en milieu, voert in opdracht van de ministeries van VROM, EZ en VenW het programma GAVE-2002 uit.

Inhoudsopgave
1. Uitnodiging GAVE-netwerkdag 'GAVE schakelt door' op 4 februari 2003
2. Vijftien miljoen euro voor duurzame innovatie in het E.E.T. programma
3. Presentaties over waterstof, ethanol en energie uit afval en biomassa
4. Spoorlijnen voor biomassatransitie uitgestippeld
5. Business initiatives in Friesland en Zweden
6. Amerika - Concept rapport over emissie van biodiesel
7. Amerika - Weg naar een duurzame toekomst op waterstof gepresenteerd
8. Amerika - Productie van ethanol blijft groeien
9. Agenda


1. Uitnodiging GAVE-netwerkdag ‘GAVE schakelt door’ op 4 februari 2003
Op 4 februari 2003 organiseert Novem weer een GAVE-netwerkdag. De bijeenkomst vindt plaats van 12.00 tot 18.00 uur in de spiegelzaal van Paushuize, dat in het centrum van Utrecht ligt. Novem licht de inhoud van het subsidieprogramma GAVE 2003 toe. De door GAVE ondersteunde alliantie- en blauwdrukprojecten presenteren hun (tussen)resultaten. ECN presenteert een overzicht van twee in opdracht van GAVE uitgevoerde studies over conventionele biobrandstoffen en cellulose-ethanol. Voorts licht Richard Hadfield van de Europese Commissie de EU-richtlijnen inzake biobrandstoffen nader toe. Per Carstedt van de BioAlcohol Fuel Foundation geeft een presentatie over de marktintroductie van ethanol in Zweden. Tot slot presenteert Hein Aberson van Solaroilsystems het initiatief van de gemeente Venlo om haar veegwagens op koudgeperste plantenolie te laten rijden.

Hier vindt u het programma en een aanmeldingsformulier. Het betreft een word document dat u (na downloaden) kunt invullen en mailen naar novem@cantrijn.nl. Stuur deze uitnodiging voor de netwerkdag (middels GA Ve-mail) door naar de voor uw keten essentiële schakels en andere geïnteresseerden.
terug


2. Vijftien miljoen euro voor duurzame innovatie in E.E.T-programma
Het programma Economie, Ecologie, Technologie (E.E.T.) biedt de mogelijkheid onderzoek te doen op het gebied van (onder meer) klimaatneutrale brandstoffen. Het programma zet in op het stimuleren en ondersteunen van lange termijn projecten die gericht zijn op technologische doorbraken. Het gaat om grote projecten die substantieel bijdragen aan verbetering van het milieu en verduurzaming van de economie. De regeling is er voor samenwerkingsverbanden van bedrijven en kennisinstellingen. Het subsidiebudget voor E.E.T. is vastgesteld op 15 miljoen euro. Indien u ondersteuning zoekt voor uw onderzoeksactiviteiten klik dan hier voor nadere informatie. E.E.T. kan een belangrijke aanvulling voor u zijn op GAVE omdat het subsidieprogramma GAVE geen langdurig onderzoek ondersteunt.
terug


3. Presentaties over waterstof, ethanol en energie uit afval en biomassa
Presentations is een nieuwe rubriek op de website van GAVE onder het kopje links. Hier doet GAVE verslag van workshops op het gebied van klimaatneutrale brandstoffen. U vindt hier recente presentaties en verslagen van workshops gehouden in Nederland, de EU en de rest van de wereld. Hieronder doen wij vast verslag van een viertal bijeenkomsten.

In Venlo vond het 9e jaarcongres over energie uit afval en biomassa plaats. De vraag hier was: wie neemt het initiatief; de overheid of de markt?

Het tweede NEN/Novem waterstofsymposium stond vooral in het teken van de deelname van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam (GVB) aan het Europese CUTE-project (Clean Urban Transport for Europe). Henk Waling en Jan de Leeuw gaven hier een presentatie over. In het kader van het CUTE-project zullen vanaf medio 2003 waterstofbussen gaan rijden in de steden Amsterdam, Barcelona, Madrid, Porto, Londen, Reykjavik, Stockholm, Luxemburg, Hamburg en Stuttgart. In dit project werken 10 Europese stadsvervoerbedrijven gezamenlijk met busleverancier Evobus (Daimler-Chrysler), energiebedrijven, industriële toeleveranciers, overheidsinstellingen en kennisinstituten samen. Op website van het GVB (onder projecten), de website van de fuell cell bus club en evobus nederland is uitgebreide informatie te vinden. Gedurende de dag kwamen Dietmar Beck (DaimlerChrysler AG), James Barron (Shell Hydrogen) en Hendrik de Wit (HoekLoos) aan het woord over hun bijdrage aan het CUTE-project. Nico Versloot van TNO ging in op de missie en structuur van de kersverse Nederlandse Waterstof Vereniging (NWV). De NWV wil het gebruik van waterstof als schone energiedrager in een toenemend duurzame energiehuishouding stimuleren. Begin 2003 zal de website van de NWV de lucht ingaan! Paul van den Oosterkamp (ECN) en Henk Barten (Novem) gingen in op de productie van waterstof en internationale ontwikkelingen. Tot slot vertelde brandweercommandant Dick Arentsen dat de Brandweer en hulpdiensten klaar zijn voor een toenemend gebruik van waterstof in Nederland.

Tijdens de workshop "ROMA 2002 H2" zijn de resultaten van een aantal Italiaanse studies rondom waterstofproductie gepresenteerd. Een verslag vindt u inmiddels hier.

Het volledige verslag van de lezingen die gehouden zijn op de "World Ethanol Conference" vindt u binnenkort onder presentations. Tijdens deze conferentie werd een overzicht gegeven van de huidige markt van ethanol. Fuel-ethanol, dat gebruikt wordt als klimaatvriendelijke vervanger van fossiele transportbrandstoffen, maakt het grootste deel uit van de internationale ethanolproductie (60-70%). De andere twee afzetmarkten zijn industriële toepassingen en de drankenmarkt. Tijdens de conferentie kwam naar voren dat het opvallend is dat voor de laatste twee sectoren er reeds echte markten zijn, terwijl er voor fuel-ethanol nog geen sprake is van een echte markt ten gevolge van importbelemmeringen. De verwachting is wel dat er in de toekomst een wereldwijde markt voor fuel-ethanol zal ontstaan. Het potentieel voor de productie van ethanol is met name in Brazilië enorm, zo bleek tijden de conferentie.

Graag ontvangen wij van u informatie over/ links naar andere workshops/presentaties op het gebied van klimaatneutrale brandstoffen zodat wij op de GAVE-website een verzamelpunt kunnen creëren.
terug


4. Spoorlijnen voor biomassatransitie uitgestippeld
Het project Implementatie Transitiemanagement is de afgelopen maanden door het ministerie van Economische Zaken uitgevoerd. Onderdeel hiervan is het deeltraject Biomassa internationaal. De projectgroep Biomassa adviseert in het conceptverslag 'Een biomassatransitie? Koersbepaling na de eerste etappe' het deelproject Biomassa voort te zetten. De uitwerking van een zestal sporen kan leiden tot oplossingen voor de gesignaleerde knelpunten. De zes spoorlijnen zijn:
  • het verder ontwikkelen van een marktplaats voor biomassa
  • het maken van afspraken over biomassa
  • het opstellen van een gezamenlijke visie op de toekomst van biomassa en het opstellen van transitiepaden
  • het creëren van ruimte voor experimenten
  • het aanbrengen van meer coherentie in het overheidsingrijpen
  • het opzetten van een biomassatransitie arena om richting en coherentie in de transitie te behouden.
Lees hier verder.
terug


5. Business initiatives in Friesland en Zweden
In Friesland gaan zes dienstvaartuigen van de scheepvaartinspecties varen op biodiesel. De schepen worden uitgerust met een Elsbett-generator die het mogelijk maakt te stoken op koudgeperste plantaardige olie. Het kabinet heeft besloten accijnsvrijstelling toe te kennen tot uiterlijk 2010. De komende drie jaar zal ruim 150.000 euro gestoken worden in onder meer de aanpak van stankoverlast en het extra onderhoud aan de motoren.
Uit Zweden komt het nieuws over een tweetal plannen om demonstraties op te zetten van op biomassa gebaseerde Fisher Tropsch diesel. Het eerste plan komt van Fram Tidsbrandslen, een tweemansbedrijf, dat recentelijk een kleine vloot van 10 dieselauto's heeft laten rondrijden op Fisher Tropsch diesel. Het is de bedoeling om binnen drie a vier jaar een demonstratie installatie voor biomassa-vergassing-Fischer-Tropsch-synthese te realiseren. Het tweede plan komt van Chemrec dat black liquor uit de pulp- en papierindustrie via vergassing om wil zetten in vloeibare transportbrandstoffen.

Graag ontvangen wij van u informatie over/ links naar andere initiatieven op het gebied van klimaatneutrale brandstoffen.
terug


6. Amerika - Concept rapport over emissie van biodiesel
Het Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency ) heeft een analyse programma ontwikkeld om de emissie te bepalen bij het gebruik van biodiesel in gewone dieselmotoren. Op de website van EPA kunt u het rapport downloaden. Tot eind dit jaar staat EPA open voor commentaar op dit concept rapport.
terug


7. Amerika - Weg naar een duurzame toekomst op waterstof gepresenteerd
Het ministerie van Energie heeft door middel van een roadmap de wegen en de uitdagingen inzichtelijk gemaakt om te komen tot een toekomstig energiesysteem dat gebaseerd is op waterstof. De roadmap laat zien welke inspanningen nodig zijn op onder meer het gebied van onderzoek, ontwikkeling en demonstraties.
Intussen staan de ontwikkelingen niet stil. In Las Vegas is de eerste gecombineerde waterstof tankstation - electriciteits centrale in gebruik genomen. De productie van elektriciteit levert de exploitant een constante inkomstenbron, terwijl de afzet van waterstof aan voertuigen langzaam groeit. Uit Californie komt het bericht van een verdere uitbreiding van de waterstofinfrastructuur. Meer over waterstof, brandstofcellen en infrastructuur in Amerika vindt u hier.
terug


8. Amerika - Productie van ethanol blijft groeien
Het afgelopen jaar is in de Verenigde Staten de productie van ethanol met 25% gegroeid. Momenteel staan in de Verenigde Staten 68 ethanol fabrieken met een capaciteit van 2,65 miljard gallons per jaar.
terug


9. Agenda
Hieronder treft u een selectie van een aantal evenementen aan die voor klimaatneutrale brandstoffen van belang zijn. Mocht u op de hoogte zijn van andere bijeenkomsten dan vernemen wij dit graag. Stuurt u de informatie naar GAVE.

4 t/m 5 dec vindt in Berlijn "Kraftstoffe der Zukunft" plaats.
10 dec vindt in het World Trade Center te Rotterdam een "infobijeenkomst over het zesde kaderprogramma" georganiseerd door EGL plaats.
18 dec vindt in Utrecht een meeting plaats van"IEA Bioenergy Agreement".
4 feb organiseert GAVE een netwerkdag in Paushuize te Utrecht.
5 t/m 6 feb vindt in Florida "The first International Conference on Co-utilization of Domestic Fuels plaats.
2 t/m 5 juni vindt inToronto de workshop "Towards Sustainable Transportation" plaats.
2 t/m 5 sept vindt in Jyvaskyla (Finland) de "International Nordic Bioenergy Conference and Exhibition" plaats.
7 t/m 10 sept vindt in Porto Conte (Italië) het symposium "Hypothesis V Hydrogen Power Theoretical and Engineering Solutions" plaats.
terug


We hopen dat u deze informatieservice van GAVE op prijs stelt. Graag ontvangen we uw reacties op de Novem GAVe-mail. U mag Novem GAVe-mail doorsturen naar andere geïnteresseerden. Mutaties ten aanzien van GAVe-mail kunt u via e-mail doorgeven.
Met vriendelijke groet,

NOVEM
Het GAVE-team

Telefoon 030 - 2393488 of e-mail: gave@novem.nl
Informatie over het programma GAVE kunt u vinden op http://gave.novem.nl
Information on the programme GAVE can be found at http://gave.novem.org



Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties