Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > GAVE 2003: GAVe-mail 9
Titel - Publicaties Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

19-09-2003
GAVE 2003: GAVe-mail 9
Novem GAVe-mail [2003 nr. 9]
Dit is het negende nummer van Novem GAVe-mail in 2003.
Novem GAVe-mail verschijnt op onregelmatige maar wetenswaardige momenten. U kunt zich per e-mail afmelden of aanmelden.
Novem GAVe-mail informeert u over klimaatneutrale gasvormige en vloeibare energiedragers en de activiteiten en voortgang van het ketendemonstratieprogramma GAVE. Novem, de Nederlandse organisatie voor energie en milieu, voert in opdracht van de ministeries van VROM, EZ en VenW het programma GAVE-2003 uit.


Inhoudsopgave
1. Nordic Conference Bioenergy 2003: Ontwikkelingen van bioenergie op schakelpunt
2. Nieuwe rapporten op GAVE website
3. Virtueel kantoor VIEWLS open voor bezoekers
4. Accijnsvrijstelling voor oliemolen in Delfzijl
5. Duitsland - DaimlerChrysler claimt eerste CO2-neutrale dieselbrandstof
6. Verenigde Staten - Bijmengen ethanol bij benzine zet door
7. Verenigde Staten - FreedomCar and Fuel Initiative
8. Boeing onderzoekt brandstofceltechnologie voor toepassing in vliegtuigen
9. Agenda


1. Nordic Conference Bioenergy 2003: Ontwikkelingen van bioenergie op schakelpunt
"Tijdens de Nordic Conference Bioenergy 2003, die van 2 tot 5 september plaatsvond in Jyväskylä, Finland, bracht Novem zowel het GAVE-programma als het Europese VIEWLS-project via poster presentaties onder de aandacht. Tijdens de conferentie, met meer dan 500 deelnemers, voornamelijk uit de Scandinavische landen, werd duidelijk dat de ontwikkelingen van bioenergie zich op een schakelpunt bevinden. Geconstateerd werd dat de marktdoorbraak van bioenergie op het gebied van elektriciteit en warmte een feit is. In veel EU-landen is bioenergie de belangrijkste duurzame energiebron en de aanwezigheid van fiscale instrumenten en beginnende handel van emissiereductierechten en groencertificaten stuwt de ontwikkeling nog verder. Maar tegelijkertijd is de constatering dat het aandeel bioenergie in het totale energieverbruik in Europa lijkt te stabiliseren op zo'n 6%, en dat de realisatie van de EU-doelstelling van 12% in 2010 steeds moeilijker wordt. Blijkbaar groeit het energieverbruik in Europa harder dan de groei van bio-energieprojecten! Met name de transportsector wordt gekenmerkt door een ongeremde groei. Vandaar dat ook op deze conferentie ingegaan werd op de EU-richtlijnen om het aandeel biobrandstoffen in de transportsector te vergroten, via 2% in 2005, tot 5,75% in 2010. Er werden ontwikkelingen geschetst rondom de conventionele biobrandstoffen biodiesel en ethanol uit suikerhoudende gewassen, en tegelijkertijd werden de technieken op vergassing en verdere syngasverwerking tot bijv. FT-diesel, DME, methanol besproken. De verwachting is dat met deze nieuwe brandstoffen beduidend lagere CO2-reductiekosten kunnen worden gerealiseerd dan met de conventionele biobrandstoffen. Zo werd in een presentatie getoond dat in het geval van Oostenrijk, met de huidige biobrandstoffen, de gemiddelde kosten voor het realiseren van de EU-doelstelling van 2% in 2005 350 - 400 euro/tCO2eq zouden bedragen. Bij de nieuwe generatie biobrandstoffen is met name bij de gasreiniging nog wel een technologiedoorbraak nodig. De proceedings en presentaties van de conferentie worden binnenkort op de website van de organisatie geplaatst.
terug


2. Nieuwe rapporten op de GAVE website
'International Bio-Trade; an international debat' is het verslag van de internationale workshop over biotrade die in september 2002 is gehouden in Amsterdam. Het IVM van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Utrecht organiseerden deze workshop in opdracht van het GAVE-programma. Doel van de workshop was een nader onderzoek naar de huidige kennis en beschikbare informatie over duurzame grootschalige internationale handel in energie op basis van biomassa. Tevens was de workshop een platform waar relevante stakeholders hun ideeën, meningen en informatie konden uitwisselen.

'Bio-H2; Application potential of biomass related hydrogen production technologies to the Dutch energy infrastructure of 2020-2050' (ECN-C-03-028) is de titel van het rapport waarin ECN markt, technologie en sector analyses uitvoert. Uit het rapport komt naar voren dat op de lange termijn gecentraliseerde productie van waterstof de meest aantrekkelijke optie is. Tijdens de transitiefase (2020-2050) is er sprake van kleine markten. Grote afzetmarkten komen pas na 2050 tot ontwikkeling.

In 'Sustainable Fuels: Introduction on biofuels' concludeert het Zweedse Ecotraffic dat ethanol en methanol de meest geschikte vervangers zijn voor benzine en dat FT-diesel dit is voor conventionele diesel. Op korte termijn kunnen deze biobrandstoffen gemengd worden met benzine of diesel. Vloeibare biobrandstoffen zijn eenvoudig in te zetten in de huidige infrastructuur. Dit is tevens de reden waarom de voorkeur gegeven wordt aan de inzet van groene methanol boven waterstof in de vervoerssector. Voor de grootschalige toepassing van biobrandstoffen is het noodzakelijk dat er overeenstemming komt tussen regeringen, de landbouw- en bossector, de energiesector en de auto industrie. Tevens wordt gewezen op het belang van de ontwikkeling en demonstratie van de vergassing van biomassa op commerciële schaal.
terug


3. Virtueel kantoor VIEWLS open voor bezoekers
'VIEWLS; Clear views on clean fuels' is een nieuw project dat de Europese Commissie (EC) beleidsadviezen moet geven over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de inzet van biobrandstoffen. Novem, in samenwerking met ECN en het Copernicus Instituut van de universiteit van Utrecht, coördineert dit project. Via de website van Viewls bestaat sinds kort de mogelijkheid om als gast de library van het project in te zien en deel te nemen aan discussies.
Viewls wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de relevante stakeholders, bestaande uit industrie, consumenten- en milieuorganisaties alsmede locale en nationale overheden. VIEWLS is daarom momenteel op zoek naar relevante informatie. Specifiek betreft dit levenscyclus analyses, kosten analyses, studies naar het potentieel van biobrandstoffen en studies naar energiesystemen.
Stakeholders op het gebied van biobrandstoffen die over deze informatie beschikken, roepen wij hierbij op om contact met ons op te nemen. Tevens zijn wij op zoek naar stakeholders die mee willen werken aan het project door middel van het invullen van vragenlijsten. Indien u wenst deel te nemen aan het project neem dan contact met ons op via VIEWLS@novem.nl of vul de reply card in.
terug


4. Accijnsvrijstelling voor oliemolen in Delfzijl
Volgend jaar zal in Delfzijl Solaroilsystems de eerste oliemolen in Nederland in productie nemen die koudgeperste raapzaadolie uit kool-/raapzaad produceert als biobrandstof. Financiering, levering van koolzaad, locatie voor productie, op- en overslag, distributie, afzet en vrijstelling van de accijns op brandstoffen zijn geregeld. In 2004 kan Solaroilsystems 1,2 miljoen liter Pure Plantaardige Olie (PPO) produceren en afzetten.
terug


5. Duitsland - DaimlerChrysler claimt eerste CO2-neutrale dieselbrandstof
Op een milieupersconferentie in Stuttgart heeft DaimlerChrysler Biotrol, naar haar zeggen, de eerste CO2 neutrale synthetische dieselbrandstof ter wereld gepresenteerd. De diesel wordt als pilot project bij Choren Industries verkregen uit vergassing van resthout. Begin vorig jaar berichtten wij al over de productie van groene diesel uit biomassa door ECN.
terug


6. Verenigde Staten - Bijmengen ethanol bij benzine zet door
In de Verenigde staten verkoopt een groeiend aantal tankstations E-85, een mengsel van 85% ethanol en 15% benzine. Deze brandstof is geschikt voor Flexible Fuel Vehicles (FFVs). Wisconsin telt aan het eind van dit jaar 11 tankstations. Bij de opening van het laatste station hebben een zestal staten in samenwerking met General Motors een educatie programma voor het publiek aangekondigd om de verkoop verder te stimuleren. In Oaklahoma is het eerste tankstation voor E-85 geopend. Eerder al berichtten wij dat in Minnesota een groeiend aantal tankstations E-85 verkoopt. Hier wordt E-85 nu onder de prijs van benzine verkocht. De productie van de benodigde ethanol bereikt tegelijkertijd nieuwe record hoogtes.
terug


7. Verenigde Staten - FreedomCar and Fuel Initiative
Een budget van 200 miljoen is beschikbaar gesteld voor een tweetal programma's in het kader van President Bush zijn FreedomCAR and Fuel Initiative. In het FreedomCAR and Fuel Initiative zal de technologie ontwikkeld worden voor commercieel haalbare brandstofcellen die toegepast kunnen worden in verkeer en vervoer en de gebouwde omgeving. Het eerste programma gericht op waterstofproductie bevat tevens de productie van waterstof uit biomassa. Het tweede programma richt zich op de technologie voor de opslag van waterstof.
terug


8. Boeing onderzoekt brandstofceltechnologie voor toepassing in vliegtuigen
Boeing doet samen met een aantal partners onderzoek naar de toepassing van brandstofcellen in vliegtuigen. Deze technologie is stiller en schoner dan de huidige toepassing van gasturbines. Onderdeel van het project is een elektrisch vliegtuig aangedreven door een brandstofcel.
terug


9. Agenda
Hieronder treft u een selectie van een aantal evenementen aan die voor klimaatneutrale brandstoffen van belang zijn. Mocht u op de hoogte zijn van andere bijeenkomsten dan vernemen wij dit graag. Stuurt u de informatie naar GAVE.
 
11 t/m 13 sept
vindt in Erfurt, Germany de"Exhibition for Renewable Resources, Technologies and Products" plaats.
18 t/m 21 sept
vindt in Augsburg, Germany "HolzEnergie 2003" plaats.
21 t/m 23 sept
vindt in Washington de "World Fuels Conference" plaats.
22 t/m 23 sept
vindt in Londen "The Renewable Energy Finance Forum" plaats.
24 t/m 26 sept
vindt in Londen het "Eight Grove Fuel Cell Symposium" plaats.
25 sept
vindt in Leeds, UK, "EnvirenergyYorkshire & Humberside" plaats.
26 sept
vindt in Salerno, Italië, " Intelligent Energy-Europe" plaats.
1 t/m 2 okt
vindt in Leipzig "Biomass Gasification" plaats.
1 t/m 4 okt
vindt in Aberystwyth and Machynlleth, UK de "GreenHeat Conference 2003" plaats.
10 t/m 12 okt
vindt in Shanghai de "2003 China International Conference & Exhibition on Renewable Energies" plaats.
16 t/m 17 okt
vindt in Budapest "Bio-energy enlarged perpectives" plaats.
21 t/m 23 okt
vindt in Londen de "Sustainable Energy Expo" plaats.
2 t/m 4 nov
vindt in Quebec "World Summit on Ethanol for Transportation" plaats.
5 t/m 6 nov
vindt in Kaatsheuevel het congres "De markt voor energie uit afval en biomassa" plaats
5 t/m 7 nov
vindt in Londen "World ethanol 2003" plaats.
13 t/m 14 nov
vindt in Brussel de conferentie "European Legislation to Promote Bioenergy" plaats.
18 t/m 19 nov
vindt in Singapore "Sustainable Energy Asia" plaats.
20 t/m 23 nov
vindt in Cahors, France "Bois Energy 2003" plaats.
24 t/m 26 nov
vindt in Berlijn "het 4th European Biofuels Forum" plaats. Deadline voor abstracts is 30 april.
26 t/m 28 nov
vindt in Denemarken in het kader van IEA Task 39 Liquid Biofuels de meeting "Current State of Fuel Ethanol Commercialisation" plaats.
8 t/m 10 dec
vindt in Sydney de "Australia Bioenergy Conference" plaats.
1 t/m 3 mrt
vindt in Las Vegas "POWER-GEN Renewable Energy" plaats.
1 t/m 4 april
vindt in Lons le Saunier, France "Bois Energie 2004" plaats.
26 t/m 29 april
vindt in Los Angeles de "Hydrogen expo USA" plaats.
10 t/m 14 mei
vindt in Rome de "2nd World Conference and Technology Exhibition on Biomass for Energy, Industry and Climate Protection" plaats. Deadline voor abstracts is 10 oktober.
2 t/m 4 juni
vindt in Jonkoping, Sweden de "World Bioenergy Conference Exhibition" plaats.
27 jun t/m 2 jul
vindt in Yokohama, Japan de "15th World Hydrogen Energy Conference" plaats
28 aug t/m 3 sept
vindt in Denver het "World Renewable Energy Congress VIII" plaats.
5 t/m 9 sept
vindt in Sydney, Australia het "19th World Energy Congress and Exhibition" plaats.

terug


We hopen dat u deze informatieservice van GAVE op prijs stelt. Graag ontvangen we uw reacties op de Novem GAVe-mail. Novem GAVe-mail doorsturen mag U naar andere geïnteresseerden. U kunt zich afmelden of aanmelden voor de GAVe-mail via e-mail.
Met vriendelijke groet,
NOVEM
Het GAVE-team
Telefoon 030 - 2393488 of e-mail: gave@novem.nl
Informatie over het programma GAVE kunt u vinden op http://gave.novem.nl
Information on the programme GAVE can be found at http://gave.novem.org





Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties