Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem
Nieuws
Agenda
Specials
Projecten
Uw sector
Onderwerpen
Over Novem
Subsidies
Publicaties

Introductie
Aanpak
Woningbouw
Utiliteitsbouw
Oplossingen
Projecten
Woningbouw
Utiliteitsbouw
Subsidie
Handhaving
Contact
Zoeken
home  ·  Specials ·  Nieuwbouw en EPN ·  Projecten ·  Woningbouw ·  Prijsvraag cataloguswoningen, Polderdroom (ontwerp)
Print deze pagina Stuur pagina door Voeg pagina toe aan favorieten

datum: 05-12-2003 Rol van Novem: EPN
Prijsvraag cataloguswoningen, Polderdroom (ontwerp)

 

 

Algemene kenmerken

Architect:

Tussen Ruimte te Rotterdam

Adviseurs:

Tussen Ruimte te Rotterdam

Meerkosten t.o.v. EPC = 1.0:

15.0 %

EPC volgens NEN 5128:2001:

0.36

Inleiding

De woning Polderdroom wordt omhult door een “regenjas”, geïnspireerd op de kasbouwtechniek. Binnen de “regenjas” staan en hangen houtskeletbouw-cellen waarin allerlei activiteiten zoals wonen, slapen, douchen enz. kunnen plaatsvinden. Wijziging van het aantal cellen en/of functies is tijdens de levensloop mogelijk. Ook de omhulsels kunnen gekoppeld worden zodat een complex woningen of zelfs een wijk ontstaat.

Oriëntatie

De voorgevel is op het noorden georiënteerd. Door te kiezen voor een sheddak, wordt een relatief groot dakoppervlakte met een zuidoriëntatie verkregen. Bij een andere oriëntatie kan bij dit kasbouwsysteem ook voor een langskap worden gekozen.

Bouwkundige schil

De thermische schilisolatie van de woning is zeer goed. De vloer heeft een Rc-waarde van 4,5 m2K/W evenals de gevels en het dak. De kozijnen zijn voorzien van HR++glas. De “regenjas” is uitgevoerd met enkel glas

polderdroom_1.jpgInstallatieconcept

De woning is eigenlijk in een serre gelegen. Het gematigde klimaat in de serre zorgt er voor dat in de cellen slechts een geringe warmtevraag overblijft, welke ingevuld met een warmtepomp met bodemwarmtewisselaar. De laag temperatuur wand- en/of vloerverwarming sluit hier perfect op aan. Een deel van de warmwaterbehoefte wordt ingevuld met een zonnecollector met een oppervlakte van 10m2, de elektriciteitsbehoefte met PV-cellen met een oppervlakte van 25 m2. Verder wordt gebruik gemaakt van vraaggestuurde ventilatie. Hiermee is het mogelijk om met de juiste ventilatiecapaciteit, uitsluitend in ruimten te ventileren waar daadwerkelijk mensen verblijven. Ten opzichte van een traditioneel systeem zijn de ventilatieverliezen daardoor kleiner.

Ontwerpoverwegingen

Bewust is gekozen voor natuurlijke toevoer via de gevel en mechanische afvoer uit de natte ruimten omdat dit veelal als prettig wordt ervaren en omdat een latere uitbreiding weinig of geen aanpassingen aan het ventilatiesysteem vraagt.
In de zomer wordt met natuurlijke beschaduwing (door begroeiing), en de grote hoeveelheid ventilatie in het sheddak, de temperatuur in de serre gestuurd.

Dubomaatregelen

Doordat de cellen beschermd worden tegen weersinvloeden, kan bij de materialisatie voor laagwaardige produkten gekozen worden, zoals hout en schapenwol. Om de flexibiliteit te garanderen wordt onder meer gebruikt gemaakt van een flexibel vloersysteem en montagekozijnen. 

Dit project is één van de projecten die deel hebben genomen aan de prijsvraag cataloguswoningen en voldeed aan de gestelde voorwaarden. De doelgroep voor deze prijsvraag waren de catalogus- en systeembouwers, aannemers en architecten met vaste ontwerpen (ladeplannen). De prijsvraag is door Novem onder verantwoordelijkheid van het ministerie van VROM geïnitieerd en had tot doel het bevorderen van particulier opdrachtgeverschap in combinatie met het terugdringen van het energiegebruik in Nederland en het stimuleren van het gebruik van duurzame energie. Dit laatst is mede vertaald in een energieprestatie-eis van ten hoogste 0,70. Onder een cataloguswoning wordt verstaan een woning die gericht is op particulier opdrachtgeverschap en een groot herhalingspotentieel heeft. 



Nieuwsbrief november/ december 2003: Nieuwbouw & EPN
Winnaars prijsvraag 'Ontwerp een cataloguswoning met een EPC van 0.7 of lager' bekendgemaakt
Gelijkwaardigheidsverklaringen
OEI-Stimulans: Gebiedsgerichte Aanpak bij nieuwbouw
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Novem Praktijkfestival 2003
27 november: Nationale Dubo Dag 2003
Kompas Energiebewust Wonen en Werken
Nieuwbouw en EPN
GreenLight
GROEN BELEGGEN EN GROEN FINANCIEREN
Prijsvraag cataloguswoningen, Meer met minder (ontwerp)
Prijsvraag cataloguswoningen, Marine (ontwerp)
Prijsvraag cataloguswoningen, 't Glashuis (ontwerp)
Prijsvraag cataloguswoningen, Meegroeiwoning (ontwerp)
SVB: tijdelijke stimuleringsregeling verwerking baggerspecie
Subsidieregeling Ondersteuning Transitie-Coalities
Subbied: Regeling eenmalige uitkering baggerwerkzaamheden bebouwd gebied
Subsidie aanvragen bij Milieu & Technologie in 2004
Voorbeeldberekening utiliteitsbouw
Voorbeeldberekening woningbouw
Voorbeeldberekening woningbouw
Voorbeeldberekening woningebouw
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties    Disclaimer

Alle rechten voorbehouden. © Novem