Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem Nieuws Agenda Specials Projecten Uw sector Onderwerpen Over Novem Subsidies Publicaties

Agenda
Nieuws
Subsidie
Doelgroepen
Windenergie
Bioenergie
Gebouwgebonden
Projecten
Contact
Home ·  Specials  ·  Duurzame Energie  ·  Windenergie  ·  Excursies
Windenergie                                                                                                                                                                                                                                                    Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten
Excursies

 

Excursies

Heeft uw gemeente of provincie vergevorderde plannen voor windparken?
Wij helpen u graag op weg met een excursie.
Meer weten?: j.moors@novem.nl

Wilt u inspiratie opdoen?

 

Gemeente Lith: 9 oktober 2004

Onder ideale weersomstandigheden hebben een vijftiental raadsleden en initiatiefnemers uit Lith een tweetal windparken in Flevoland bezocht. Voor velen was het een eerste kennismaking met windturbines van deze omvang. De grootte maakte veel indruk, maar ook het lage geluidsniveau. De gastheren werden uitgehoord over zaken als de omvang van de investering, de opbrengsten en de organisatie tussen de verschillende eigenaren. Nu besluitvorming in de raad aanstaande is, kan men dankzij deze excursie een veel beter beeld vormen van het verzoek van de initiatiefnemers uit Lith.

Gemeente  Noorder-Koggenland & Wognum: 4 september 2004

Zaterdag 4 september 2004 hebben raadsleden en ambtenaren van de gemeente Noorder-Koggenland en de gemeente Wognum gezamenlijk deelgenomen aan een windexcursie. Daarbij werd men geïnformeerd over windenergie, over windturbines en over een initiatief op de grens van beide gemeenten. Twee windparken zijn bezocht. Al snel na het begin van de excursie kwam de discussie op gang. Over het nut van windenergie, de subsidiering, de grootte van windturbines en de invloed op het landschap. De gesprekken met exploitanten werden benut om informatie uit de dagelijkse praktijk op te doen. Tijdens de afsluitende lunch gaf de gedeputeerde een toelichting op het provinciale beleid en zijn visie op windenergie.

Provincie Noord- Brabant: 25 juni 2004

Op vrijdag 25 juni waren statenleden van de commissies Economische Zaken, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid en Ruimte & Milieu op windexcursie. Zij bezochten de windparken Groene Dijk te Etten-Leur en Meer nabij Hazeldonk. De deskundige uitleg ter plaatse van initiatiefnemers, bestuurders en ontwikkelaar Electrabel ging onder andere in op locatieselectie en tegenstand van omwonenden. De statenleden toonden ook veel interesse in rentabiliteit en landschappelijke inpassing van de windturbines.

Provincie Flevoland: 18 juni

Op vrijdag 18 juni 2004 hebben - op uitnodiging van de provincie Flevoland - vertegenwoordigers van de Flevolandse Provinciale Staten, de provincie en haar gemeenten, marktpartijen, de ministeries van EZ en VROM en SenterNovem een werkbezoek gebracht aan het Duitse testpark van DEWI te Wilhelmshaven. Dagvoorzitter was Gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken de heer Greiner.
 
Tijdens het ochtenddeel van het werkbezoek zijn verschillende partijen aan het woord gekomen: het DEWI (Deutches Windinstitut), het BWE (Bundesverband WindEnergie e.V.), de Planungsgruppe Grün, Nuon en Essent en Enercon en Vestas. De presentaties gaven een goed beeld van windenergiebeleid in Duitsland, de visie van marktpartijen op de toekomst van windenergie en in het bijzonder voor Flevoland.
 
Flevoland evalueert haar windenergiebeleid. Er wordt met de gedachte gespeeld om het beleid te herzien, hoogtebeperkingen voor windenergie op te heffen en in de nabije toekomst haar potentieel op te schalen en te clusteren. Met die gedachte in het achterhoofd is dan ook een bezoek gebracht aan het testpark van DEWI. Daar staat een indrukwekkende Enercon windmolen: de E112. Met een nominaal vermogen van 4,5 MW, een rotordiameter van 114 meter en een ashoogte van 124 meter behoort deze windturbine tot de grootste landturbines.
 

foto HeerhugowaardGemeenten Ermelo, Nijkerk, Putten: 15 mei 2004
Een
dertigtal raadsleden, wethouders en ambtenaren hebben een tweetal windparken bezocht . Doel was informatie over voor- en nadelen van plaatsing van windturbines langs de A 28. De deelnemers waren onder de indruk van de grootte van de turbines. Op afstand bleek de hoogte moeilijk in te schatten. Door de eigenaren van twee windparken in Flevoland werd een toelichting gegeven op de realisatie van het windpark. Hieruit bleek o.a. het belang van goede samenwerking tussen de verschillende grondeigenaren m.b.t. de financiering en planning.

foto Heerhugowaard Gemeente Heerhugowaard: 28 april 2004
De gemeente Heerhugowaard wil nabij de Stad van de Zon de plaatsing van drie windturbines mogelijk maken. Om het college, raadsleden en ambtenaren te informeren over dit plan en te laten zien welke effecten windturbines hebben, is op woensdag 28 april na een inleidende presentatie een bezoek gebracht aan twee windparken in Noord Holland. Daar bleek dat niet iedereen de windturbines mooi vindt, maar ook bleek dat het geluid van de nabijgelegen weg nadrukkelijker aanwezig was dan het geluid van de windturbines. Duidelijk is dat het zelf van dichtbij zien en horen van een windturbine bijdraagt aan een beter onderbouwde en rationelere besluitvorming.

foto regio Midden Holland; 19 maartRegio Midden Holland: 19 maart 2004
"Van dichtbij zie je pas hoe groot ze zijn”, “Levert het zoveel op!” en “Dat kunnen we niet zelf” waren enkele reacties van bestuurders van het bedrijvenschap Gouwepark tijdens de windexcursie. Met recht een windexcursie want het waaide hard langs het Hartelkanaal waar de heer Meerkerk van ‘De Wilde Wind’ een toelichting gaf op de windturbines en daarvoor doorlopen proces. Het boeiende betoog met een reëel beeld van alle plussen en minnen werd goed ontvangen. Bij het bezoek aan de potentiële locatie werd al hardop gediscussieerd over de plaatsen en mogelijke exploitatievormen. Al met al een zinvolle excursie waarbij veel vragen zijn beantwoord.

Gemeente Hillegom: 19 februari 2004

Bijzonder was het bezoek van de potentiële windlocatie aan het eind van de middag. Door de kennis van die middag en met behulp van visualisaties werd het beeld van windturbines op deze plek veel duidelijker.

 

foto 2 woerden 10 jan 04 DSCN1074.JPGGemeente Woerden: 10 januari 2004
De meningen waren uitgesproken; zowel voor- als tegenstanders kenden hun argumenten.

foto kerkrade 10 jan 04 PICT0014.JPGGemeente Kerkrade: 10 januari 2004
De discussie was ter plaatse vooral gericht op de aspecten geluidhinder en slagschaduw. Een aantal deelnemers benutte de mogelijkheid om de turbine te beklimmen.

Gemeente Breukelen/Loenen: 13 december 2003
Er werd uitvoerig gesproken over de voor- en nadelen van windturbines, de noodzakelijk procedures en de financiële mogelijkheden.

/Wijkbijduurstede2.jpgGemeenten Wijk bij Duurstede: 12 december 2003
"Tjonge zijn ze zo groot","het geluid valt reuze mee” en “dus ze kunnen vrij eenvoudig worden stilgezet?”.


Gemeente Bunschoten: 20 november 2003
Een kleine delegatie van de gemeente Bunschoten heeft onlangs deelgenomen aan een windexcursie naar Flevoland.

Abcoude_1.jpgGemeenten Abcoude: 12 november 2003
Doel was om via het bezoek aan een tweetal windparken zelf te zien, te horen en te ervaren wat een windturbine is en wat een windturbine doet met het landschap.

foto 8 nov bernheze 110_1085.jpgBernheze: 8 november 2003
Bezoek aan 3 windparken in Flevoland. Tijdens de excursie werd vooral stilgestaan bij de effecten van geluid en van slagschaduw.


foto-Novem_TkvZ-2.jpgProvincie Overijssel: 3 oktober 2003
Ambtenaren en bestuurders bekeken windparken in Duitsland. Hinderaspecten, participatievormen en landschappelijke inpassing werden belicht.


MVC-1.JPGRegio West-Brabant: 5 september 2003
Landschappelijke inpassing en partcipatie van bewoners stonden centraal bij dit bezoek aan windparken in Etten-Leur, Eeklo (B) en Kapelle.

windenergieexcursie woenseradeel.jpgWûnseradiel: 3 mei 2003
Windturbines in Dronten en Wieringermeer werden bezocht. Doel was: een beeld krijgen van de invloed van windturbines op het landschap.

Klik hier voor meer informatie over excursies.



en of
uitgebreid zoeken
nieuws
Predo financiert proeftuinen duurzaam ondernemen
Nieuwe brochure "Inzameling Biomassa"
Proeftuinen - doen in plaats van denken!
Handboek Energiebesparing en vrije-kavelbouw: de gemeente als stimulator
Agenda
20-01-2005: Netwerkdag Financiering Herstructurering Bedrijventerreinen
09-12-2004: Netwerkbijeenkomst Financiering Parkmanagement
07-12-2004 Drachten: Workshop Gemeenten en Energiebesparing in de Woningbouw
Cursus Stedelijke vernieuwing: een verkenning van de aanpak
specials
Energie Onderzoek Subsidie
Milieu en Technologie
Duurzame Energie
Consument & Energie
projecten
Lange termijn sorptie opslag (Entry technology)
SAM 2002 gemeente Amsterdam (nominatie)
SAM 2001 Gewest Eemland (nominatie)
SAM 2002 Milieuadviesdienst Friesland (nominatie)
subsidies
Mobiliteitsmanagement 2004 open
TMS Digiscan
Subsidie aanvragen bij Milieu & Technologie
Transactie/Modal Shift (TMS)
publicaties
Bureaus voor de training Milieumanagement voor overheden
Brochure "Inzameling Biomassa"
Programma Milieu en Technologie Vernieuwd!
Overheden krijgen ondersteuning bij duurzaam ondernemen en product- en ketenaanpak
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties    Disclaimer
Alle rechten voorbehouden. © Novem