Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem
Nieuws
Agenda
Specials
Projecten
Uw sector
Onderwerpen
Over Novem
Subsidies
Publicaties

Introductie
Aanpak
Woningbouw
Utiliteitsbouw
Oplossingen
Projecten
Woningbouw
Utiliteitsbouw
Subsidie
Handhaving
Contact
Zoeken
home  ·  Specials ·  Nieuwbouw en EPN ·  Projecten ·  Woningbouw ·  Utrecht, Kersentuin
Print deze pagina Stuur pagina door Voeg pagina toe aan favorieten

datum: 01-04-2004 Rol van Novem: EPN
Utrecht, Kersentuin
    

03053000z2.gif

Kersentuin1.gif

Algemene kenmerken

Opdrachtgever Vereniging De Kersentuin, woningcorporatie Portaal, Utrecht
Architect

Architectenbureau Kristinsson, Deventer

Adviseurs Ecofys, Utrecht
Aannemer

Slokker, Huizen

Aantal woningen 94 woningen
Meerkosten t.o.v. EPC = 1,0 (VO) 17 %
EPC 0,59 - 0,76

Inleiding

Het project Kersentuin in Utrecht bestaat uit 94 woningen. Het project bestaat uit 7 blokken laagbouwwoningen, met aan de kop van een drietal blokken woongebouwen. De woningen hebben een traditionele uitstraling en een grote mate van vrije indeelbaarheid. De EPC van de woningen ligt tussen de 0.59 en 0.76. 

Oriëntatie

Kersentuin2.gifDe woningen hebben overwegend een noord-zuid oriëntatie. Daarnaast zijn ze compact gebouwd, wat resulteert in korte leidingen. Dit leidt tot een relatief gering transmissieverlies ten opzichte van het aanwezige gebruiksoppervlak. De benutting van de noord-zuid oriëntatie middels actieve zonne-energie is op een later tijdstip toegevoegd.

Bouwkundige schil

De warmteweerstand Rc van de vloeren en daken bedraagt 5.0 m2K/W en van de gevel 3.8 m2K/W. De hoge isolatiewaarde van de gevel is bereikt door het toepassen van hoogwaardige isolatie waardoor de traditionele spouwbreedte gehandhaafd kon worden. Verder is er HR++-glas toegepast met een U-waarde van 1.1 W/m2K. Twee woningtypen zijn met het oog op mogelijke toekomstige herindeling uitgerust met demontabele gevels.

Installatieconcepten

Kersentuin3.gifDe keuze voor stadsverwarming lag vast aangezien de wijk ‘Leidsche Rijn’ is voorzien van een STEG-centrale. Deze centrale levert een temperatuur van 70 ˚C welke gereduceerd wordt tot 40 ˚C voor de wandverwarming. Doordat de warmteafgifte bij wandverwarming plaatsvindt door middel van straling kan worden volstaan met een lagere luchttemperatuur. Dit wordt als comfortabel ervaren en leidt bovendien tot energiebesparing.

In de woningen is een vraaggestuurd ventilatiesysteem toegepast. De roosters voor de natuurlijke toevoer van ventilatielucht worden met behulp van een programmeerbare schakelkast op afstand geregeld. Deze schakelkast stuurt ook het toerental van de mechanische afvoer aan. Op deze manier is het mogelijk uitsluitend te ventileren in ruimten waar daadwerkelijk mensen verblijven.

Ontwerpoverwegingen

Een STEG-centrale als warmtebron is een goed uitgangspunt voor een lage EPC. Voor verdere verlaging is gekeken naar het beperken van de warmtevraag en naar mogelijkheden om een deel van de energievraag duurzaam in te vullen. Het beperken van de warmtevraag is vormgegeven in het woningontwerp, de gebouwschil en het ventilatiesysteem. Van de in het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen Nieuwbouw genoemde maatregelen is 72% in dit project toegepast. Een voor dit project kenmerkend DuBo-aspect in de groeninrichting welke een integraal deel uitmaakt van het project.

Dit project is één van de voorbeeldprojecten die door Novem onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken zijn geïnitieerd om het energiegebruik03053000z.gif in Nederland terug te dringen en het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Met deze demonstratieprojecten wil de overheid aantonen dat een energieprestatiecoefficiënt (EPC) van 0,8 of lager nu al zonder buitensporige meerkosten te realiseren is. De verantwoordelijkheid voor het energiebesparingsbeleid in de gebouwde omgeving is vanaf januari 2001 overgegaan van het ministerie van Economische Zaken naar het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De Tender Woningen maakt hiervan onderdeel uit.

Meer informatie:

03053000z1.gif

Meer informatie
Novem 
Ir. L.J.G. Moonen
Postbus 17
6130 AA Sittard
telefoon: (046) 420 23 42/ fax: (046) 452 82 60



Nieuwsbrief Nieuwbouw & EPN oktober 2004
Europese aanbesteding 'Uitgeverijdiensten voor het Nieuwsblad Stromen' ten behoeve van SenterNovem
Bijeenkomsten 'Handhaving EPN' groot succes
Fusie Novem en Senter
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Novem Praktijkfestival 2003
Cursus Stedelijke vernieuwing: een verkenning van de aanpak
MJA Projectinformatie
Kompas Energiebewust Wonen en Werken
Nieuwbouw en EPN
GROEN BELEGGEN EN GROEN FINANCIEREN
Rotterdam, Havenbaron
Malden, Plan Zonnekant
Prijsvraag cataloguswoningen, Meegroeiwoning (ontwerp)
Prijsvraag cataloguswoningen, Tangramhuis (ontwerp)
Subsidie aanvragen bij Milieu & Technologie
Subsidieregeling maatschappelijke organisaties en milieu (SMOM)
NEO 2004 Subsidies
Formulieren voor projectuitvoering en afronding NEO projecten
NEN 5128:2004, EPC & Kosten
Decentrale ventilatie
Concept urban villa
Basis Urban Villa
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties    Disclaimer

Alle rechten voorbehouden. © Novem