Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem
Nieuws
Agenda
Specials
Projecten
Uw sector
Onderwerpen
Over Novem
Subsidies
Publicaties

Introductie
Aanpak
Woningbouw
Utiliteitsbouw
Oplossingen
Maatregelen
Concepten
Projecten
Subsidie
Handhaving
Contact
Zoeken
home  ·  Specials ·  Nieuwbouw en EPN ·  Oplossingen ·  Concepten ·  Decentrale ventilatie
Print deze pagina Stuur pagina door Voeg pagina toe aan favorieten
Oplossingen


13-09-2004
Decentrale ventilatie

Decentrale ventilatiesystemen in combinatie met radiatorverwarming

Door het isoleren van woningen is ventilatie voor iedereen moeilijker geworden. Goed geïsoleerde, maar slecht geventileerde woningen resulteren in een ongezond binnenmilieu, vochtproblemen, klachten van bewoners en extra onderhoudskosten. Om dit probleem op te lossen worden naast de bekende centrale ventilatiesystemen (zoals b.v. mechanische afzuiging en gebalanceerde ventilatie) steeds meer decentrale ventilatiesystemen toegepast. Met een decentraal ventilatiesysteem wordt het binnenklimaat op vertrekniveau beïnvloedt. De ventilatiesystemen zijn bedacht voor nieuwbouw, maar zijn vanwege hun eenvoudige toepassing ook geschikt voor bestaande bouw en utiliteitsbouw.

Decentrale ventilatiesystemen bestaan uit een ventilatie-unit die achter de radiator wordt geplaatst. Op dit moment zijn de volgende twee systemen op de markt verkrijgbaar: 

Plaatsing

De ventilatie-units worden achter de radiator geplaatst. Voor de doorvoer van de luchtkanalen naar buiten toe zijn verschillende varianten mogelijk:

1. ronde, rechte geveldoorvoeren 2. luchtkanalen onder in het kozijn  3. luchtkanalen geïntegreerd in de gevel

muurdoorvoer.jpg

 geintegreerd met kozijn.jpg

 geintegreerd met gevel.jpg

Voordelen

Naast het voordeel van minder energieverliezen zijn de volgende voordelen van toepassing: 

  • eenvoudig systeem dat per ruimte geplaatst kan worden
  • minder ruimtebeslag ten gevolge van lange luchtkanalen en centrale systemen
  • meer comfort door minder tocht nabij gevel
  • minder geluidsoverlast

Nadelen

De nadelen ten opzichte van andere systemen zijn:

  • bij een decentraal toevoersysteem is geen warmteterugwinning mogelijk
  • indien het systeem in het gehele huis wordt geplaatst vraagt het in vergelijking met een centraal systeem meer onderhoud

In het onderstaande wordt uitgelegd hoe de systemen werken en op welke wijze deze in een EPC-berekening gewaardeerd kan worden.

Decentraal natuurlijk toevoersysteem

Werkingsprincipe

natuurlijke toevoer unit.jpgElke ventilatie-unit functioneert lokaal en onafhankelijk. Frisse buitenlucht stroomt door een doorvoer in de muur in een platte kast achter de radiator. Eerst wordt de lucht naar beneden geleid. Aan de onderzijde sluit de kast aan op de radiator, waardoor de lucht weer tussen de radiatorplaten naar boven stroomt. De radiator verwarmt op deze manier de buitenlucht. Een automatische regeling zorgt ervoor dat de gewenste hoeveelheid verse lucht constant wordt gehouden. Het natuurlijke toevoersysteem kan zowel met natuurlijke afvoer als ook met mechanische afvoer gecombineerd worden.

Waardering in de EPN

Op dit moment worden lokale ventilatie-units niet in de energieprestatienorm gewaardeerd. Dat zou betekenen dat het niet mogelijk is het gunstige effect dat het bovengenoemde systeem op het energiegebruik heeft te waarderen in de EPC-berekening. In zo´n geval biedt een gelijkwaardigheidsverklaring uitkomst. De leverancier(s) van decentrale gebalanceerde ventilatiesystemen hebben gelijkwaardigheidsverklaringen op laten stellen waaruit blijkt op welke wijze het systeem in de EPC-berekening gewaardeerd kan worden.

Effect op de EPC

Een decentraal natuurlijk toevoersysteem levert een verlaging van 0.10 - 0.20 op de EPC ten opzichte van een conservatief natuurlijk toevoersysteem op.

Decentraal gebalanceerde ventilatiesysteem 

Werkingsprincipe

werking gebalanceerd.jpgDe ventilatie-unit van een gebalanceerd systeem bestaat uit 2 ventilatoren en een warmteterugwinunit. De binnen- en de buitenlucht worden gescheiden langs elkaar door een tegenstroom warmtewisselaar gevoerd. Door de warmtewisselaar wordt warmte aan de afvoerlucht onttrokken. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan de verse toe te voeren buitenlucht. Koude luchtstromen als gevolg van ventilatie worden hiermee vermeden.

Waardering in de EPC

Op dit moment worden lokale ventilatie-units niet in de energieprestatienorm gewaardeerd. Dat zou betekenen dat het niet mogelijk is het gunstige effect dat het bovengenoemde systeem op het energiegebruik heeft te waarderen in de EPC-berekening. In zo´n geval biedt een gelijkwaardigheidsverklaring uitkomst. De leverancier(s) van decentrale gebalanceerde ventilatiesystemen hebben gelijkwaardigheidsverklaringen op laten stellen waaruit blijkt op welke wijze het systeem in de EPC-berekening gewaardeerd kan worden.

Effect op de EPC

Toepassing van een decentraal gebalanceerd ventilatiesysteem in een woning met een gebruiksoppervlak van 100 m2 en een luchtdoorlatendheid van 100 dm3 /s levert een EPC-reductie op van: 

  • 0,32 ten opzichte van een ventilatiesysteem bestaande uit natuurlijke toevoer en mechanische afvoer met wisselstroom ventilator; 
  • 0,08 ten opzichte van een gebalanceerd ventilatiesysteem met HR-warmteterugwinning en gelijkstroom ventilatoren.


Nieuwsbrief Nieuwbouw & EPN oktober 2004
Europese aanbesteding 'Uitgeverijdiensten voor het Nieuwsblad Stromen' ten behoeve van SenterNovem
Bijeenkomsten 'Handhaving EPN' groot succes
Fusie Novem en Senter
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Novem Praktijkfestival 2003
Cursus Stedelijke vernieuwing: een verkenning van de aanpak
MJA Projectinformatie
Kompas Energiebewust Wonen en Werken
Nieuwbouw en EPN
GROEN BELEGGEN EN GROEN FINANCIEREN
Onderhoudskosten tuinkamerwoning
Rotterdam, Havenbaron
Malden, Plan Zonnekant
Utrecht, Kersentuin
Subsidie aanvragen bij Milieu & Technologie
Subsidieregeling maatschappelijke organisaties en milieu (SMOM)
NEO 2004 Subsidies
Formulieren voor projectuitvoering en afronding NEO projecten
NEN 5128:2004, EPC & Kosten
Concept urban villa
Basis Urban Villa
Concept twee onder één kapwoning
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties    Disclaimer

Alle rechten voorbehouden. © Novem